Wij gebruiken cookies voor analyse, veiligheidsdoeleinden, het goed functioneren en het persoonlijker maken van de website. Gaat u verder op de site? Dan geeft u ons toestemming om cookies te plaatsen.

Dieten in 4 fasen

Het proteïnedieet bestaat uit 4 fasen: het start strikt en eindigt soepel.

Per fase gebruikt u verschillende hoeveelheden en soorten ProDietproducten.

De meeste klanten bereiken zo'n 70 à 80% van het gewenste gewichtsverlies in de 1e fase, de resterende 20 tot 30% in de 2e en 3e fase. Voorbeeld: u wenst 20 kg af te vallen. Dan valt u waarschijnlijk 14 à 16 kg af in de 1e fase, de resterende 2 à 4 kg in de 2e fase, de laatste 2 kg in de 3e fase.

Fase 1 Actieve fase; de afslankingsfase

De eerste, strenge, fase wordt gekenmerkt door voeding die vooral gebaseerd is op de inname van eiwitrijke producten (4 à 6 ProDiet producten per dag) en 2 grote porties groenten per dag.
De bedoeling is dat in deze strikte fase een aantal voedingsmiddelen uitgeschakeld of VERBODEN worden. We denken hier aan alles wat zoet smaakt (= koolhydraten) en vetrijke producten:

  • Snoepgoed, gebak, taart, chocolade
  • Suiker (vb. in koffie, thee, …)
  • Alle granen: brood, pasta, meel, bloem,…
  • Alle peulvruchten: erwten, bonen, linzen, mais,…
  • Fruit (ook fruitsap, vruchtenmoes en alle andere afgeleiden)
  • Zuivelproducten: melk, kaas, yoghurt, …
  • Vlees, vis, schaal - en schelpdieren
  • Light producten
  • Alcohol (ook witte wijn; 1 a 2 glazen rode wijn is wel toegestaan)

Ontbijt:
Ongezoete drank met 1 eiwitportie (ProDietproduct naar keuze). Neem eventueel 2x daags een O’Marine en Kalium supplement.

Middagmaal:
Toegelaten groenten met 1 eiwitportie (ProDietproduct naar keuze)

Namiddag:
1 eiwitportie (ProDietproduct naar keuze)

Avondmaal:
Toegelaten groenten met 1 eiwitportie (ProDietproduct naar keuze). Kaliumsupplement. Indien nodig vitaminen en mineralen.

Fase 2 Gematigde fase, de afslankingsfase

De gematigde fase verschilt van de strikte fase door de aanwezigheid van magere vlees- en vissoorten (die 's middags of 's avonds gegeten mogen worden). Het aantal eiwitsupplementen wordt beperkt tot 3 à 4 ProDietproducten per dag.

Deze fase is gemakkelijker te volgen omdat er meer variatie in het dagelijks menu gebracht kan worden en men gemakkelijker kan deelnemen aan de maaltijd binnen het gezin.

De gematigde stap kan gedurende meerdere weken zonder gevaar worden gevolgd zolang de adviezen en voorschriften nauwkeurig nageleefd worden.

Ontbijt:
Ongezoete drank met 1 eiwitportie (ProDietproduct naar keuze). Neem eventueel 2x daags een O’Marine en Kaliumsupplement..

Middagmaal:
1 eiwitrijke / suikerarme maaltijd met toegelaten groenten en 1 eiwitportie (ProDietproduct naar keuze). of: Enkel toegelaten groenten en 1 eiwitportie (ProDietproduct naar keuze), indien u de maaltijd ’s avonds neemt

Avondmaal:
1 eiwitrijke / suikerarme maaltijd met toegelaten groenten en 1 eiwitportie (ProDietproduct naar keuze). of: Enkel toegelaten groenten en 1 eiwitportie (ProDietproduct naar keuze), indien u de maaltijd ’s middags neemt + kaliumsupplement, en indien nodig vitamines en mineralen.

Fase 3 Overgangsfase

De overgangsfase vindt plaats in 3 stappen van minimaal 2 weken, tijdens welke de inname van suikers (en calorieën) progressief verhoogd wordt.

In de eerste stap worden de graanproducten aan het menu toegevoegd. In de tweede stap worden de zetmeelproducten toegevoegd en in de derde stap ten slotte het fruit. Dit houdt in dat in de eerste stap 1 maaltijd zonder eiwitsupplement wordt genuttigd, dan wel met een graanproduct. In de tweede stap worden 2 eiwitsupplementen vervangen en tijdens de derde stap 3 eiwitsupplementen. De herintroductie van de suikers mag ook in een andere volgorde gebeuren, afhankelijk van de instelling en eetgewoonten van de persoon.

Enkele belangrijke aandachtspunten tijdens de overgangsfase:

  • Vermijden van geconcentreerde en geraffineerde suikers
  • Vetinname tot een minimum beperken
  • Nog steeds zorgen voor een voldoende vezelopname: geven een snel verzadigingsgevoel en zijn caloriearm
  • Nog steeds alcohol vermijden (rode wijn en champagne wel beperkt toegelaten)

Eerste twee weken:

Ontbijt:
Ongezoete drank, 1 eiwitsupplement (Proeietproduct naar keuze), 1 melkproduct.
Middagmaal:
1 vleessoort, 1 snee brood, 1 melkproduct.
Avondmaal:
soep en/of groeten/rauwkost, 1 mager eiwitproduct, 1 melkproduct.

Na 2 weken toevoegen:

Ontbijt:
2 sneetjes brood, 1 melkproduct, een beetje boter.
Middagmaal:
zetmeelproducten of peulvruchten (2x per week i.p.v. brood).

Na 3 weken toevoegen:

Maaltijd naar keuze:
1 stuk fruit.

Fase 4 Stabilisatiefase

Stabilisatie is een onmisbaar begrip om gewichtstoename te vermijden. Daar overgewicht meestal chronisch is, begrijpt men hoe belangrijk het is om het streefgewicht op peil te houden nadat dit is bereikt. Het lichaam streeft gedurende een bepaalde tijd na de afslanking naar het weer aannemen van vroegere vormen. Men dient het lichaam dan ook gewoon te maken aan het nieuwe gewicht.

Stabilisatie toont het welslagen van het ProDietdieet: Men heeft geleerd de voedingsgewoonten te verbeteren. Terugkeren naar vroegere eetgewoonten is synoniem voor gewichtstoename!

De stabilisatiefase is het eindresultaat van het ProDiet-dieet dat een minimum aan vastbeslotenheid en organisatie vraagt, maar wel wordt ondersteund door de motivatie en het plezier van een beter, fitter, vitaler, gezonder en dynamischer leven!

Ontbijt:
Ongezoete drank, 1 melkproduct, 1 granenproduct (of 1 eiwitsupplement i.p.v. een melk- of granenproduct)

Middagmaal:
Rauwkost als voorgerecht, 1 eiwitproduct (vlees, vis of eieren), rauwe en/of gekookte groenten of een ongeraffineerd zetmeelproduct, 1 melkproduct en/of 1 stuk fruit.

Avondmaal:
Soep en/of rauwe gekookte groenten, 2 eieren, blanke ham, wit vlees, vis- of vleesvervangers.