ProDiet maakt gebruik van cookies.

ProDiet gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Meer weten over deze cookies, klik hiernaast op "Meer informatie".
Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons.

Hoe werkt het?

Het proteïnedieet: gebaseerd op het principe van ketose.

Het proteïnedieet is gebaseerd op een vermindering van de inname van calorieën, maar in tegenstelling tot andere laagcalorische "evenwichtige" diëten, waarbij men de totale hoeveelheid voedsel vermindert (de klassieke diëten), wordt bij een proteïnedieet de hoeveelheid proteïnen en vitaminen die u eet behouden en alleen de hoeveelheid glucose (suikers, koolhydraten) en vetten verminderd.

Wat zijn proteïnen?

Proteïnen zijn aminozuren. Om het kort te zeggen: proteïnen zijn eiwitten. Vandaar dat een proteïnedieet ook wel een eiwitdieet wordt genoemd.

Eiwitten hebben belangrijke functies. Zo zijn eiwitten bijvoorbeeld de bouwstenen van ons lichaam: huid, haren en nagels, bindweefsel, beenderen en gewrichten. Maar eiwitten zorgen ook voor het vervoer van bijvoorbeeld vetten en zuurstof. Daarnaast nemen eiwitten onder andere deel aan het stollingsproces van het bloed en de samentrekkingen van het spierweefsel.

Proteïne zorgt ook voor de aanmaak van glucose en voor het aanmaken van ketonlichamen en het beperkt de afbraak van spiermassa.

Aangezien proteïnen onmisbare bouwstenen zijn voor de constructie van onze weefsels, is het onverstandig om deze uit uw dieet te schrappen.

Bovendien werken eiwitten beter verzadigend dan bijvoorbeeld koolhydraten. Wanneer u deze blijft innemen, ervaart u dus geen honger, waardoor een proteïnedieet gemakkelijk is vol te houden.

De energiebronnen van ons lichaam: glucose, vetten en proteïnen
Ons lichaam kent drie energiebronnen:

  1. glucose (of koolhydraten, of suikers)
  2. lipiden ( of vetten)
  3. protiden (of proteïnen)

Deze energiebronnen worden niet op hetzelfde moment gebruikt. De glucose wordt als eerste verbrand en vormt de dagelijkse energiebron. De vetten en proteïnen vormen de reserves. Ze zijn opgeslagen in het lichaam en worden slechts aangewend wanneer er geen glucose meer is.

Ons energieverbruik kan men vergelijken met een lopende bank- en spaarrekening. De suikers vormen de lopende rekening: zolang er geld op staat (suikers in ons lichaam aanwezig), zullen we geen gebruik maken van onze spaarrekening (vetten, proteïnen). Slechts wanneer de lopende rekening helemaal leeg is en er geen vooruitzicht is dat deze zal worden aangevuld, zal men gebruikmaken van de spaarrekening. Afvallen is namelijk leven op uw reserves.

De werking van een proteïnedieet: ketose

Tijdens een proteïnedieet wordt de inname van glucose en vetten sterk verminderd. Doordat we geen suikers meer opnemen, zal de pancreas geen insuline meer aanmaken (buiten een minimale hoeveelheid noodzakelijk voor het functioneren van vitale functies van het lichaam). Hierdoor gaat het menselijk lichaam over in ketose: na 48 uur heeft uw lichaam haar suikerreserves opgebruikt en gaat het uit haar vetreserves putten.

Doordat u proteïnen blijft innemen, zal uw lichaam niet ook uw spiermassa beginnen af te breken als alternatieve bron van energie, zoals bij een klassiek dieet gebeurt.

Ketose is een fysiologisch proces, waarbij de vetreserves worden omgezet in een energiebron: er worden ketonlichamen aangemaakt, die als energiebron worden gebruikt. Deze ketogenese is een volledig natuurlijke biochemische afslankreactie van het menselijk lichaam. Het lichaam past zich niet aan de verlaagde calorische waarde aan, en u raakt uw overtollig gewicht opmerkelijk snel kwijt.

De ketonenlichamen hebben hierbij een bijzonder effect: zij geven een gevoel van verzadiging. Er ontstaat dus geen hongergevoel! U blijft zich energiek voelen en heeft een hoger concentratievermogen. Dit lijkt wellicht te mooi om waar te zijn. Nochtans hebben veel godsdiensten een periode van vasten (lees: in ketose gaan), waarbij men streeft naar een zuivering, een universeel gevoel. Deze positieve effecten van ketose zijn al eeuwen bekend.

Dieetrichtlijnen

Om de ketosefase niet te onderbreken, is het belangrijk om de richtlijnen van het proteïnedieet heel strikt te volgen. Eet u bijvoorbeeld een appel of een tros druiven, dan krijgt uw lichaam weer suikers binnen en stopt de ketose. Het fruit is helemaal niet ongezond, maar het voorkomt wel dat ons lichaam zijn reserves aanspreekt! Het duurt dan opnieuw 24 tot 48 uur om in de ketose te komen. Om af te vallen moet u dus alle suikers vermijden.

Proteïnen zijn dan ook geen afslankingsmiddel op zich: het heeft helemaal geen nut meer of minder zakjes dan voorgeschreven te nuttigen. De voedingssupplementen van ProDiet ondersteunen uw lichaam bij het behouden van de spiermassa, tijdens het verlies van vet.

Verandering van levensstijl en eetpatroon

Hebt u uw streefgewicht bereikt, dan gaat u tijdens de stabilisatiefase (de laatste van de vier fasen van het dieet), langzaam maar zeker over op een normaal eetpatroon, waarbij u niet meer zult aankomen (geen jojo-effect).

Wilt u het jojo-effect nog effectiever tegengaan? Dan is het van belang dat u ook gaat werken aan uw levensstijl en aan een permanente gedragsverandering. Sporten en gezond eten is belangrijk bij het behouden van uw gewenste gewicht.