ProDiet maakt gebruik van cookies.

ProDiet gebruikt cookies en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren. Meer weten over deze cookies, klik hiernaast op "Meer informatie".
Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons.

Voedingsrichtlijnen

Welke groenten mag U eten?

Groenten voorzien het lichaam van een grote hoeveelheid vezels, vitamines en mineralen.

Naar hartelust: andijvie, asperge, bieslook, bleekselderij, chinese kool, courgette, komkommer, paprika (groen), peterselie, postelein, radijs, rode kool (rauw), sla, snijbiet, snijboon, spinazie, tuinkers, veldsla, venkel, waterkers, witlof

Met mate (max. 200 gr. per dag): aubergine, bloemkool, broccoli, champignon, groene kool, koolrabi, paardebloem, paprika (rood), prei, princessenbonen, raap, rammenas, sojascheut, tomaat, witte kool, rabarber, zure augurken

Absoluut niet: aardappel, artisjok, dopererwt, flagolet, groene selder, kikkererwt, knoflook, knolselder, linzen,olijven, pastinaak, pompoen, rode biet, rode bonen, sojaboon, schorseneer, spruit, suikermaïs, ui, witte boon, wortel.

U kunt de groenten:

  • verwerken in een salade
  • bereiden in papillot
  • stomen, koken of stoven zonder vetstof
  • rauw uit het vuistje eten (bv. radijs met zout)
  • U mag op smaak brengen met
  • zout en peper
  • kruiden en aromaten
  • knoflook- en uienpoeder
  • citroensap
  • azijn, behalve balsamico azijn
  • mosterd (2 koffielepels per dag)
  • olie eerste koude persing (2 koffielepels per dag) of koolzaadolie of iso 4 olie,
  • zonnebloem olie en sojaolie.
  • sojasaus zonder suiker
  • magere bouillonblokjes
Omdat onze smaken verschillen en variatie heel belangrijk is, vindt u binnen het ProDietgamma een aanbod van 150 verschillende aroma's en gerechten. Het ProDietassortiment wordt steeds uitgebreid met nieuwe aroma's en gerechten.


Het gewicht behouden tijdens en na de stabilisatiefase

Als resultaat van onderzoek in het domein van de spijsverteringsfysiologie berust het behoud van het gewicht op enkele eenvoudige principes die noch een beperking van calorieën, noch een beperking van voedingskwaliteit inhouden:

  • Vlees (mager) of vis of 2 eieren
  • Alle groenten; rauw, gestoofd of gestoomd
  • 1 stuk fruit per dag
  • 2 sneetjes volkorenbrood per dag
  • 2 porties zetmeel per week
  • 2 GALA maaltijden (uitgebreide maaltijden) per week
  • 1 strikte vaste proteïnedag per week
  • Kies ongeraffineerde producten
  • Kies natuurlijke producten
  • 50% rauwkost – 50% gekookt
  • 80% waterrijk – 20% geconcentreerd (=alles behalve groenten en fruit)

Eet meer vis, ook vette vis (sardienen, makreel, haring, zalm). De vetste vis is magerder dan het magerste vlees! Eet 2x per dag een portie groente. Drink voldoende water.

Ongezoete dranken

Ongezoete dranken zijn water (mineraal, bruisend), cafeïnevrije koffie of thee (zoeten met aspartaam), cola light en Schweppes tonic light.


Eiwitrijke maaltijd

Onder een eiwitrijke maaltijd verstaan we:

  • 150 gr. gevogelte (uitgezonderd de eend )
  • 150 gr. wit vlees (konijn, kalfsfilet, … )
  • 150 gr. rood vlees (paardenvlees, struisvogel, rund, haas, hert, …)
  • 150 gr. magere vleeswaren (filet d’Avers, filet de Saxe, kippenwit, … )
  • 200 gr. vis OF 200 gr. schaaldieren (oesters, mosselen, garnalen)


Kalium

Door het in ketose zijn van het lichaam tijdens het proteïnedieet van ProDiet, treedt bij de gemiddelde persoon en vooral bij vrouwen, na enkele dagen een kaliumtekort op. Vandaar dat systematisch tijdens het proteïnedieet een kaliumsupplement wordt gegeven, zelfs als het kaliumgehalte in het bloed bij de start van het dieet normaal is.

Kalium werkt samen met natrium om de waterbalans in het lichaam te reguleren. Men spreekt hier van de kalium-natriumbalans. Kalium trekt het vocht door de celwand heen de cellen binnen en natrium trekt het vocht naar buiten. Kalium normaliseert bovendien het hartritme en is onmisbaar voor het zenuwstelsel vanwege zijn rol in de overdracht van zenuwimpulsen (beweging van spieren, voelen).

Verder helpt kalium bij de verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam, bevordert het het denkvermogen, werkt het bloeddrukverlagend en heeft het een positieve invloed op allergieën.

Bij een tekort aan kalium treden zenuw- en spierfunctiestoornissen op zoals spierslapte, spierzwakte, trage reflexen en zelfs hartritmestoornissen. Verder valt ook bij oedemen, oorsuizingen en slapeloosheid te denken aan een kaliumtekort.


Adviezen en tips

Enkele adviezen en tips om tot een succesvolle afslankingsfase te komen en ongewenste effecten te vermijden:

  • Geen enkel slippertje toelaten tijdens het dieet
  • Voldoende water drinken: min.1,5 liter per dag
  • Vitamines en mineralencomplex als aanvulling gebruiken indien nodig
  • De ProDietsupplementen zijn sowieso al aangevuld met vitamines en mineralen
  • Geen suiker of derivaten gebruiken (wel zoetjes)
  • ‘s Middags en 's avonds veel groenten eten.
  • Vermijd dierlijke vetten (boter, slagroom) en plantaardige vetten (margarine)
  • Verse of diepgevroren producten verkiezen boven conserven
  • Het voedsel mag men zouten
  • Geen alcohol

Men mag wel dagelijks twee eetlepels olijf- of koolzaadolie (eerste koude persing) of palmolie gebruiken.

Soorten ProDietproducten

Er zijn drie soorten producten:

Veel koolhydraten (type 1):

  • Maaltijdrepen: gem. 17 gram koolhydraten per maaltijd
  • Spaghetti Bolognese: 18,7 gram koolhydraten per maaltijd
  • Chili: 9,5 gram koolhydraten per maaltijd
  • Parmentier: 14,8 gram koolhydraten per maaltijd
  • Havermout appel-kaneel: 9 gram koolhydraten per maaltijd

Weinig koolhydraten (type 2):

  • Omeletten: 1,6 gram koolhydraten per maaltijd
  • Soepen: 2,7 gram koolhydraten per maaltijd
  • Pannenkoeken: 1,3 gram koolhydraten per maaltijd
  • Pizza: 2,3 gram koolhydraten per maaltijd
  • Desserts: 0,7 gram koolhydraten per maaltijd
  • Dranken ( ook kant en klaar dranken en puddingen)

Tussendoortjes (type 3):

  • Brownies
  • Mini cakes
  • Koekjes

In de eerste fase mag u van de type 1-producten maximaal 1 per dag nemen (de ene sluit dus de andere uit). Wanneer u twee van deze maaltijden neemt, krijgt u te veel koolhydraten binnen en kunt u uit ketose raken
Het beste combineert u 1 product met veel koolhydraten, met 3 of 4 type 2-producten.
De tussendoortjes (type 3) kunnen gebruikt worden als extraatje, bovenop de voorgeschreven maaltijden, wanneer een hongergevoel ontstaat.

Vul dit aan met 2x daags een Vitkali supplement. Ook ongezoete dranken mogen desgewenst worden genomen.